Kuchnia z różnych regionów świata jest w stanie zachwycić. Polska kuchnia nie jest zła, ale odkrywanie nowych smaków stanowi nie lada przyjemność. Szczególnie dla osób, które są prawdziwymi smakoszami. Dużą popularnością cieszy się kuchnia azjatycka, z mocnym naciskiem na kuchnię japońską. Kierując swoje myśli właśnie w tamtą stronę, wielu z pewnością pomyśli o sushi. O potrawie, której dosłownie znaczenie to „zakwaszony ryż”.
Maki, hosomaki i futomaki
Dużo osób myśli o sushi i ma przed swoimi oczami surową rybę. Nie warto tak myśleć o tej potrawie, ponieważ nie zawsze serwowana jest ona z surową rybą. To fakt, że na samym początku ryż był podawany z surową rybą, ale z czasem ta potrawa ewoluowała. Warto zapoznać się z poszczególnymi rodzajami sushi. Wśród nich znaleźć można maki, hosomaki i futomaki – chociaż nie są to jedyne dostępne aktualnie rodzaje. Wystarczy zapoznać się z menu, aby móc odkryć jeszcze inne formy sushi, które można zamówić. Taką możliwość daje strona restauracji sushi w Lublinie https://takushisushi.pl/. Dzisiaj do wyboru jest tak duża ilość sushi, ale warto wiedzieć, że w XIV wieku, nikt nie miał świadomości tego, że oto powstaje jedna z najpopularniejszych potraw, która będzie wzbudzać zachwyt na całym świecie.
Od konserwowania ryb po talerze
Zanim Japończycy uznali, że będą taką potrawę jeść, szukali najpierw sposobu na to, aby…zakonserwować ryby. W końcu w XIV wieku nikt nie znał jeszcze lodówek lub zamrażarek. Ktoś wpadł na pomysł, aby surowe ryby przechowywać w ryżu, który został doprawiony octem, aby można było najdłużej utrzymać je w dobrej formie. Był to dobry sposób, który pozwolił na otrzymanie ciekawej potrawy. Takiej, która sprawdza się aktualnie podczas różnych okoliczności. Czym wyróżniają się poszczególne rodzaje? Otóż:
-
maki – najczęściej spotykany rodzaj sushi, którego podstawą jest zakwaszony ryż. Do tego może być surowa ryba, ale także warzywo, awokado, a nawet grzyby. Całość zwinięta jest w nori, tworząc tym samym rolkę;
-
hosomaki – sushi, które nazywane jest „na jeden raz”. Chodzi bowiem o to, że hosomaki są tak małe (mają maksymalnie 3 cm długości), że można włożyć je do buzi za jednym razem. Podstawą jest róż, który podawany jest tylko i wyłącznie z jednym składnikiem. Omówione już one były przy maki;
-
futomaki – są grubsze niż hosomaki i składają się z kilku składników (oprócz ryżu). Sushimasterzy (osoby tworzące takie potrawy) są w stanie przyrządzić małe dzieła sztuki, które w iście królewski sposób prezentują się na talerzu.
Oprócz wyżej wymienionych, istnieje możliwość zamówienia uromaki, nigiri, oyakomaki itd. Brzmi oryginalnie? Bo takie faktycznie jest. Warto chociaż raz spróbować, aby przekonać się, z jakimi delicjami można mieć do czynienia.
Sushi na różne okazje
Dzisiaj popularność sushi jest tak duża, że nikt nie powinien mieć problemu z tym, aby je znaleźć. Istnieje możliwość zjedzenia tej japońskiej potrawy w restauracji, ale można także zamówić ją do domu. Z takiej opcji chętnie korzystają osoby, które urządzają np. urodziny, domówkę i chcą zachwycić gości oryginalną potrawą. Warto więc pomyśleć o tym. To także dobry sposób na przekąskę, jeżeli ktoś chciałby coś zjeść, ale sam nie wie co, np. na obiad. Z sushi często korzysta się również w trakcie spotkań biznesowych. Z pewnością w ten sposób można pozytywnie wpłynąć na swój wizerunek – o ile ktoś zamówi sushi z dobrego lokalu. Bowiem trzeba także zwrócić uwagę na opinię o restauracji. Tak, aby mieć pewność, że korzysta się z najlepszych dostępnych smaków w mieście.
Artykuł sponsorowany